FAQ: Kvalitet & garanti

Läs om t.ex. reklamationer, ytrost och garantiprogram.

Det är rost på min Webergrill – vad gör jag?

Webers garanti mot rost är en garanti mot genomrostning. Det innebär att garantin inte täcker ytrost. Ytrost förekommer oftast vid svetsningarna och kan enkelt avlägsnas med Webers rengöringsmedel eller med syrafri olja (t.ex. WD40). Upptäcker du däremot genomrostning, trots att du har skött din Weber-produkt enligt föreskrifterna i den vägledning som medföljde produkten, omfattas din Weber-produkt naturligtvis av Webers garantiprogram och du får hjälp med att åtgärda felet.

Jag har en reklamation på en Weber-produkt – vad gör jag?

Har du en reklamation på en Weber-produkt ombeds du att, så snart du upptäcker felet, ta med produkten och kvittot till den Weber-återförsäljare där du köpte produkten. Rör det sig om en grill, skall du ta bilder på skadan/problemet samt komma ihåg att ta med grillens serienummer, som du både hittar i handboken och på ett klistermärke på grillen. Återförsäljaren bedömer sedan om det rör sig om ett produktfel och tar i så fall kontakt med Weber. Fel och skador som uppstått till följd av extrema väderförhållanden, felaktig användning av produkten eller vanligt slitage täcks inte av garantin. Vid produktfel omfattas du naturligtvis av vårt garantiprogram och felen åtgärdas. Du ska med andra ord inte kontakta oss själv, utan överlämna reklamationen åt återförsäljaren.

Webers kundtjänst kan i vissa situationer be om dokumentation till reklamationen i form av foton på skadan eller retur av varan. Tänk alltid på, att ju bättre fotodokumentation du skickar till Webers kundtjänst, desto bättre är våra förutsättningar att bedöma reklamationen.

Klarar min Webergrill verkligen att stå ute året runt?

En Webergrill är framställd av hållbara, solida material av högsta klass och behöver därför inte ställas undan tillsammans med trädgårdsmöblerna när sommaren är över. Du kan lugnt låta grillen stå kvar på uteplatsen året runt – den är nämligen konstruerad för att klara alla typer av normalt väder. Därför kan vi ge upp till 10 års garanti på delar av modellprogrammet. Om du vill ha detaljerad information om vad Webers garanti omfattar kan du läsa mer i manualen för den aktuella produkten. Med ett överdrag över grillen skyddar du den också mot smuts, fukt och liknande. Det är dock en god idé att rengöra grillen regelbundet med vatten och diskmedel och med Webers särskilda rengöringsprodukter, eftersom matrester och smuts lätt kan sätta sig och skapa oönskad ytrost. Tänk också på att ytrost kan tas bort och därför inte omfattas av Webers garantiprogram.

Vad är speciellt med Webers garantiprogram?

Alla Weber-produkter täcks av ett omfattande garantiprogram med upp till 10 års garanti på vissa delar av den enskilda produkten.
 
För att vara berättigad till Webers garantiprogram behöver du framför allt kunna uppvisa dokumentation av inköpsdatum i form av ett kvitto. Produkten måste också ha använts enligt rekommendationerna i den vägledning som medföljde grillen.

Garantiprogrammet täcker inte skador som orsakats av t.ex. missbruk, felaktig användning, felaktig montering, ändringar, uteblivet underhåll eller utebliven rengöring. Garantin täcker inte heller skador som uppstått till följd av extrema väderförhållanden (t.ex. hagel, storm, jordskalv och liknande) eller kontakt med kemikalier, direkt eller luftburen (t.ex. placering av produkten i miljöer med hög klor- eller salthalt). I övrigt gäller de garantibestämmelser som medföljer respektive Weber-produkt.
 
Uppfyller du ovanstående villkor har du rätt att reklamera produkten. Det innebär att den eller de delar av produkten som är defekta repareras eller bytes utan kostnad. Kontakta din närmaste Weber-återförsäljare, så får du hjälp med att hantera reklamationen.

Varför ska jag välja en produkt från Weber framför andra grillmärken?

Det finns en orsak till att många kallar vilken klotgrill som helst för en ”Weber”. Det beror på att Weber var banbrytande när den allra första klotgrillen lanserades 1952 och har varit det ända sedan dess.
 
Webers uttalade vision är att skapa fantastiska grillupplevelser åt sina kunder. Det betyder att Weber alltid har ansett det viktigt att vara en föregångare och att alltid ha ett finger i luften – för att känna av och tillgodose kundernas behov. Därför lägger Weber ner enorma resurser på produktutveckling.
 
Mycket har hänt sedan 1952 och många olika slags grillar har tillkommit, t.ex. skottkärregrillen, tunngrillen, soffbordsgrillen, serveringsvagnsgrillen, brunnsgrillen och många andra. Några idéer har kommit för att stanna, medan andra snabbt har skrotats igen. En sak har dock förblivit oförändrad genom alla år och det är att kvalitet, funktionalitet och design alltid har haft högsta prioritet. Det är därför Weber kan erbjuda upp till 10 års garanti på vissa delar av den enskilda produkten.

Varför täcker garantin inte en grill som jag tagit med mig från utlandet?

Den senaste tiden har det blivit relativt populärt att köpa större gasolgrillar från Weber via parallellimportörer, som fraktar hem grillen från USA. Även inklusive produktpris, tull och frakt kan en parallellimporterad grill säljas till mycket konkurrenskraftiga priser här hemma, vilket har poängterats i media vid flera tillfällen. Men det finns en osynlig fallgrop med importerade Webergrillar som endast få känner till.
 
Webergrillar som tillverkas för den amerikanska och den nordiska marknaden håller samma kvalitet, eftersom de görs på samma fabriker. Däremot skiljer sig konstruktionen åt – och det kan få allvarliga följder. Grillarna för den nordiska marknaden uppfyller alla krav som gäller för gasoldrivna apparater i Norden, medan en grill som tillverkats för den amerikanska marknaden inte kan leva upp till samma krav. Alla viktiga delar i grillarnas brännarsystem som ventiler, munstycken och brännare är utformade på olika sätt i Sverige och USA, som en anpassning till gastryck och gasblandning på de olika marknaderna. Att använda en parallellimporterad amerikansk Webergrill tillsammans med svenska gasolflaskor kan vara förenat med stora säkerhetsrisker, till och med explosionsrisk, eftersom grillen helt enkelt inte är anpassad för sådana flaskor.

En amerikansk Webergrill är normalt sett heller inte CE-märkt, eftersom denna märkning görs i enlighet med ett EU-direktiv och därför inte är relevant för en grill som tillverkats för den amerikanska marknaden. Av samma skäl finns inte rätt gastekniska reservdelar till en amerikansk Webergrill på den europeiska marknaden. Utan CE-märkning finns ingen garanti för att grillen lever upp till de europeiska säkerhetskraven och därmed får den inte heller säljas i Sverige. Därför erbjuder Weber vare sig garantier eller service på parallellimporterade Webergrillar, oavsett om de kommer från USA eller från andra länder. Köp alltid din Webergrill hos en nordisk återförsäljare, så är du på den säkra sidan.