Snabbare
tändning
Längre
brinntid
Miljövänliga* *100 % naturliga
Vädertålig
förpackning

Weber®-briketten i närbild

Klicka på texterna och läs mer

Recept

Backyard hero
burger

4 personer

  • Ingredienser:
    800 g hackat nötkött
    4 skivor ost
    olja
    salt och peppar
    8 gröna salladsblad
    2 tomater
    1 lök
    4 hamburgerbröd
     

    Hamburgerdressing
    150 g majonnäs
    1 tomat 

    25 g finhackad lök 
    50 g inlagd gurka
    1 tsk dijonsenap
    kajennpeppar, salt och peppar 
  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagning: 10-12 min
  • Grillmetod: Direkt/Indirekt
  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Grilltemperatur: 240 °C
  • Innertemperatur: 70 °C
  • Redskap: Weber Original™ burgarpressare

I köket

Forma köttet till 4 hamburgerbiffar på 200 gram styck och pressa dem lätt i hamburgerpressen. Pensla biffarna med lite olja och salta och peppra på båda sidor.
Skölj salladsbladen och skär tomat och lök i skivor.
 
Hamburgerdressing
Skär tomaten i klyftor och ta ur kärnorna. Mixa tomat, majonnäs, inlagd gurka och dijonsenap med en stavmixer. Hacka löken fint och blanda ner den i dressingen. Smaksätt med salt, peppar och kajennpeppar.
 
Efter grillning:
Lägg ihop burgaren. Bred på dressing på brödets insida och lägg på salladsblad, biff med ost, tomatskivor och lökringar på brödets underdel. Avsluta med överdelen. 

Vid grillen

 

Gör i ordning grillen för grillning över hög, direkt värme. Pensla gallret med neutral olja och grilla biffarna i 3–4 minuter på varje sida. Flytta över biffarna på indirekt värme och lägg en ostskiva på varje. Fortsätt att grilla tills biffarna har en innertemperatur på 70 grader.
Dela hamburgerbröden mitt itu. Grilla dem på båda sidor tills de har fått grillränder.

Pizza med rökt lax
och spenatcrème

2 personer

  • Ingredienser:
    Pizzadeg (2 bottnar)
    15 g jäst
    1 tsk salt
    1 dl olivolja
    2 dl kallt vatten
    360 g vetemjöl, tipo ”00”
    50 g durumvetemjöl (spara lite till utbakningen)
    Fyllning
    1 msk vegetabilisk olja
    300 g spenatblad
    2 vitlöksklyftor
    250 g ricotta
    100 g riven mozzarellaost

    Garnering
    10 skivor kallrökt lax
    10 spenatblad
  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagning: 10-15 min
  • Grillmetod: cirkulär
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 280 °C
  • Redskap: GBS® gjutjärnswok, Weber Original™ baksten med bakplatta, rund

I köket

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olivolja. Rör ut durumvetemjölet i jästvattnet till en jämn blandning utan klumpar. Blanda ner vetemjölet lite åt gången tills degen släpper från skålen. Den får gärna kännas lite klibbig. Dela degen i 2 delar.  Kavla ut pizzadegen på durumvetemjöl och lägg den på plåten.
Skölj spenatbladen och pressa vitlöken.
 
Bred ut spenatcrème på bottnarna innan du lägger dem på grillen.

Vid grillen

Fyll en hel skorstenständare med Weberbriketter och gör i ordning grillen för indirekt grillning över hög värme (cirkulär metod), ca 280–290 grader.
Sätt i gjutjärnswoken i GBS®-gallret och låt den värmas upp i 5 minuter. Häll olja i woken och fräs den pressade vitlöken och spenatbladen i 1–2 minuter. Kyl spenaten och häll bort vätskan. 

Lägg bakstenen på gallret och låt den ligga i cirka 10 minuter så att den blir ordentligt varm. Ställ bakplåten med pizzadeg på stenen och grädda pizzabottnarna i cirka 6 minuter tills de är gyllene och spröda.

Tips

Fyll gärna på fler briketter (ca en tredjedels skorstenständare) när du lägger på bakstenen. På så sätt kan du öka temperaturen till max. Kom ihåg att lyfta på pizzan då och då för att kolla bottnen. Tillagningstiden kan variera lite beroende på utomhustemperaturen.

Portabellosvamp
med persiljepesto och getost

6 personer

  • Ingredienser:
    4–6 portabellosvampar
    1 rulle getost (8–12 skivor)

    Persiljepesto

    1½ dl vegetabilisk olja
    30 g bladpersilja
    25 g riven parmesanost
    ½ vitlöksklyfta
    30 g hasselnötter
    salt och peppar
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagning: 12-15 min
  • Grillmetod: Indirekt
  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Grilltemperatur: 180 °C
  • Redskap: Stavmixer, Weber Original™ grillform, stor

I köket

Mixa persilja, olivolja, hasselnötter, parmesanost och vitlök till en slät pesto.
Ansa svamparna och pensla dem med rikligt med pesto. Lägg svamparna med foten upp i en grillform. Lägg två skivor getost på varje svamp.

Vid grillen

Fyll skorstenständaren till en tredjedel med Weberbriketter. Gör grillen klar för grillning över medelhög indirekt värme, 180–190 grader. Ställ grillformen på grillgallret och grilla i cirka 12–15 minuter tills getosten har smält.

Tips

Om du vill kan du strö grovhackad knaperstekt bacon över svamparna före servering. Eller garnera med lufttorkad skinka och rucola.

Kyckling
med citron och vitlöksolja

4 personer

  • Ingredienser:
    1 kyckling à ca 1 500 gram
    2 ekologiska citroner
     
    Vitlöksolja
    1 dl vegetabilisk olja
    10 kvistar timjan
    3 vitlöksklyftor
    skal från 1 citron
     
    salt och peppar
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagning: Ca. 1 timme och 50 min.
  • Grillmetod: Indirekt
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 240 °C
  • Innertemperatur: 75 °C
  • Redskap: Stavmixer, Weber Original™ digital stektermometer, Weber Original™ rotisseri, aluminiumform

I köket

Mixa olja, vitlök, bladen från timjanskvistarna och skalet från en citron. Gör i ordning kycklingen och fyll den med citronklyftor. Fäst ihop med en köttnål om du vill. Pensla kycklingen med vitlöksoljan och krydda med salt och peppar. Sätt kycklingen på rotisserispettet. 

 

Vid grillen

Fyll skorstenständaren till hälften med Weberbriketter och gör i ordning grillen för indirekt grillning över hög värme, ca 240–250 grader. Ställ en aluminiumform bland briketterna för att samla upp fett och köttsaft. Sätt spettet med kycklingen i rotisserimotorn och låt snurra i cirka 70 minuter.
Ta av kycklingen när innertemperaturen är 73 grader. Låt kycklingen vila i cirka 15 minuter innan du skär upp den. Innertemperaturen stiger ett par grader medan kycklingen vilar.

Helstekt biff
med dijon- och örtdressing

8 personer

  • Ingredienser:

    1 biffrad à ca 1 800 g
    3 msk dijonsenap
    5 kvistar timjan
    2 kvistar rosmarin
    2 vitlöksklyftor
    1 tsk fänkålsfrö
    salt och peppar

  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagning: 70-80 min
  • Grillmetod: 50/50
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 240 °C
  • Innertemperatur: 58 °C
  • Redskap: Ev. Weber Style™ revbens-/stekhållare

I köket

Blanda dijonsenap med finhackad timjan och rosmarin, pressad vitlök och fänkålsfrö.

Vid grillen

Gör i ordning grillen för 50/50-metoden vid cirka 240–250 grader. Bryn biffköttet på alla sidor över direkt värme. Lyft av från grillen och gnid in ordentligt i dijondressing. Krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en stekhållare och sätt den på grillen över indirekt värme. Grilla i cirka 20 minuter. Ta av köttet från grillen och låt det vila i 10 minuter utan att täcka över det. Ställ tillbaka köttet på grillen och grilla det i ytterligare 20 minuter. Ta sedan av det igen och låt vila i 10 minuter. Fortsätt med intervallgrillning tills köttet har en innertemperatur på 58 grader.
Ta av köttet från grillen och låt det vila (utan att täcka över) i cirka 20 minuter innan du skär upp det.

Kungsfisk
med avokadosalsa

2 personer

  • Ingredienser:

     

    2 hela kungsfiskar à ca 350 g
    1 lime
    2 msk vegetabilisk olja
    salt och peppar

     

     

    Avokadosalsa
    2 avokador
    2 tomater
    ½ rödlök
    2 salladslökar
    ½ chili
    1–2 msk citronsaft
    1 liten näve färska korianderblad
    vegetabilisk olja
    salt och peppar

     

  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagning: 70 min.
  • Grillmetod: Indirekt
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 250 °C
  • Innertemperatur: 60 °C
  • Redskap: Weber Original™ digital stektermometer, Weber Original™ grillhalster, stort

I köket

 

Skrapa bort fjällen med en kniv och skölj fiskarna under kallt vatten.
Pensla med olja utanpå och salta och peppra både inuti och utanpå. Lägg skivad lime i buken. Lägg fisken i grillhalstret och stäng det med ett klick.

 

 

Avokadosalsa
Tärna avokado och tomater. Hacka rödlöken fint, skär salladslöken och chilin i fina strimlor och grovhacka korianderbladen. Vänd samman alltihop till en salsa.
Smaka av med limesaft, lite olja, salt och peppar och servera till fisken.

 

Vid grillen

Fyll skorstenständaren till hälften med Weberbriketter och gör i ordning grillen för grillning över hög värme, ca 240–250 grader. Lägg grillhalstret på grillen och grilla fiskarna i ca 15 minuter per sida, tills de har en innertemperatur på 60 grader.

Tips

Du kan også tjekke om fisken er færdig ved at løfte kødet på det tykkeste punkt lidt op, og se om benene er hvide. Er benene helt hvide, er fisken færdig.

Biff med zucchini-
och fänkålssallad

2 personer

  • Ingredienser:

     

    2 bitar ryggbiff à 300 g
    salt och peppar

     

     

    Varm zucchini- och fänkålssallad
    1 fänkål
    1 zucchini
    1 majskolv
    1 rödlök
    1 dl färska örtkryddor, hackade
    olivolja
    salt och peppar

     

  • Förberedelser: 30 min.
  • Tillagning: 30-40 min.
  • Grillmetod: Direkt
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 270 °C
  • Innertemperatur: 58 °C
  • Redskap: Weber Original™ digital stektermometer, GBS® gjutjärnsgaller

I köket

 

Skölj fänkål och zucchini och dela dem på längden. Ta bort bladen från majskolven och skölj den. Hacka lök och örtkryddor fint.
Krydda biffarna med salt och peppar.

 

 

Efter grillning:
Skär den grillade fänkålen och zucchinin i skivor. Skär loss kornen från den grillade majsen. Vänd de grillade grönsakerna i finhackad lök, örtkryddor och lite olja, och krydda salladen med salt och peppar. Servera salladen till biffarna.

 

Vid grillen

 

Fyll skorstenständaren till tre fjärdedelar med Weberbriketter och gör i ordning grillen för direkt grillning över hög värme, ca 260–270 grader. Pensla gallret med neutral olja och grilla majskolven i ca 10 minuter. Grilla fänkål och zucchini i 2–3 minuter så att det blir grillränder på båda sidor.

 

Lägg gjutjärnsgallret i GBS®-gallret och låt det bli riktigt hett. Pensla gallret med neutral olja och grilla biffarna på gjutjärnsgallret i ca 3–4 minuter per sida, eller tills de har en innertemperatur på 58 grader. Låt köttet vila i cirka 10 minuter innan det serveras.

 

Teriyakimarinerat
ankbröst

4 personer

  • Ingredienser:

     

    2 st ankbröst à ca 300 g

     

     

    Teriyakisås
    1,25 dl soja
    0,5 dl vatten
    60 g råsocker
    12 g ingefära, finhackad/riven
    12 g vitlök, pressad
    1 tsk maizenamjöl
    2 msk vatten

     

  • Förberedelser: 1 timme och 30 min (inkl. marineringstid)
  • Tillagning: 30 min
  • Grillmetod: Indirekt
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 270 °C
  • Innertemperatur: 58 °C
  • Redskap: Weber Original™ digital stektermometer, Weber® rökflis – äpple

I köket

 

Teriyakisås
Häll soja, vatten, socker, riven ingefära och pressad vitlök i en kastrull och låt det koka ihop på medelhög/hög värme. Låt sjuda i ca 3 minuter. Blanda maizenamjölet med 2 matskedar vatten och red såsen. Låt den sedan svalna.

 

 

Ankbröst
Snitta ett rutmönster i skinnet på ankbrösten. Marinera dem i den svalnade teriyakisåsen i ungefär en timme.

 

Vid grillen

 

Fyll skorstenständaren till tre fjärdedelar med Weberbriketter och gör i ordning grillen för indirekt grillning över hög värme, ca 260–270 grader. Pensla gallret med neutral olja. Grilla de marinerade ankbrösten i ca 20–25 minuter, tills de har en innertemperatur på 58 grader. Lägg en liten näve rökflis på gallret precis ovanför briketterna när det återstår 10 minuter av grilltiden.

 

 

 

Tips

Servera de grillade ankbrösten med sweet chili-sås och grönsaker skurna i tunna stavar inrullade i rispapper.

Toffeekakor
med pekannöt

0 personer

  • Ingredienser:
    Toffeebitar
    30 g smör
    75 g socker
    1 msk vatten

    Kaksmet
    150 g brun farin
    2 ägg, stora
    1 msk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    350 g krämigt jordnötssmör
    100 g osaltade pekannötter
    Garnering
    50 g florsocker
     
     
  • Förberedelser: 60 min
  • Tillagning: 25-30 min
  • Grillmetod: Indirekt
  • Svårighetsgrad: Medelsvårt
  • Grilltemperatur: 240 °C
  • Redskap: Weber Original™ baksten, kastrull, långpanna (25 x 25 cm)

I köket

Toffeebitar
Tillsätt alla ingredienser i kastrullen och låt dem koka upp på medelhög värme. Låt sockerlagen koka under omrörning i ca 6 minuter tills den har en gyllenbrun färg. Häll den flytande sockerlagen i en långpanna klädd med bakplåtspapper och ställ den att svalna. Hacka toffeen i bitar när den svalnat.
Kaksmet
Vispa brun farin, ägg, vaniljsocker, bakpulver och jordnötssmör så att allt blandas ordentligt. Hacka pekannötterna och vänd ner dem i smeten tillsammans med toffeebitarna. Häll smeten i en eldfast långpanna klädd med bakplåtspapper.
 
 
Efter grillning:

Låt kakan svalna. Skär den i 24 avlånga bitar på 2 x 3 cm. Strö florsocker över.

Vid grillen

Fyll skorstenständaren till hälften med Weberbriketter och gör i ordning grillen för indirekt grillning över hög värme, ca 240–250 grader. Lägg bakstenen mitt på grillen och ställ kakan på den. Grädda i 25–30 minuter.

Temperaturguide

Dra reglaget till önskad temperatur

Färre briketter per grillning

Om du ska grilla vid lägre temperatur finns det ingen anledning att tända en hel skorstenständare med briketter. Det är grilltemperaturen du vill ha som avgör hur många Weberbriketter du ska tända. Ju högre grilltemperatur, desto fler briketter.

  • 1 skorstenständare 280-290°C
  • ½ skorstenständare 240-250°C
  • 1/3 skorstenständare 180-190°C

Färre briketter per grillning

Om du ska grilla vid lägre temperatur finns det ingen anledning att tända en hel skorstenständare med briketter. Det är grilltemperaturen du vill ha som avgör hur många Weberbriketter du ska tända. Ju högre grilltemperatur, desto fler briketter.

  • 1 skorstenständare 280-290°C
  • ½ skorstenständare 240-250°C
  • 1/3 skorstenständare 180-190°C

Färre briketter per grillning

Om du ska grilla vid lägre temperatur finns det ingen anledning att tända en hel skorstenständare med briketter. Det är grilltemperaturen du vill ha som avgör hur många Weberbriketter du ska tända. Ju högre grilltemperatur, desto fler briketter.

  • 1 skorstenständare 280-290°C
  • ½ skorstenständare 240-250°C
  • 1/3 skorstenständare 180-190°C

Tändning och grillmetoder

Titta på filmerna och se

hur du tänder skorstenständaren och

gör i ordning grillen för önskad grillmetod.

Direkt
grillning

Indirekt
grillning

Tändning

50/50
grillning

Cirkulär
grillning

Ladda ner
Weber®-appen
gratis

 

Den nya Weber-appen innehåller allt du kan önska dig när det kommer till grillning – recept, grillmetoder, info om de nya briketterna, tips och knep m.m.

 

Appen utvecklas löpande, så glöm inte att uppdatera. Hämta den gratis från AppStore.