Grillmetoder

VAR SAK HAR SIN TID

Saftig kyckling, luftiga morotsfrallor, spröd pizza, mör oxfilé eller grönsaker med bett. Det är maten som avgör vilken av de fyra grillmetoderna du ska använda – det vill säga hur du placerar briketterna eller kolen i din brikettgrill eller hur du tänder brännarna i gasolgrillen.

Direkt värme

Vid tillagning i mindre än 20 minuter.

Kol
Fördela de varma briketterna över hela brikettgallret – ev. med hjälp av brikettkorgarna. 


Öppna locket, tänd gasen eller sätt i kontakten och skruva upp alla brännarna. 

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp alla brännarna.

Indirekt värme

Vid tillagning i mer än 20 minuter.

Kol
Fördela de varma briketterna på varsin sida av brikettgallret – ev. med hjälp av brikettkorgarna. Lägg maten mitt på gallret så att den inte ligger direkt över briketterna.


Öppna locket, tänd gasen och skruva upp den yttersta brännaren – om din Q-modell bara har en brännare tänder du den. Lägg maten i en stekhållare eller på ett stekgaller och placera den mitt på gallret.

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp de yttersta brännarna. På en grill med två brännare tänder du bara den ena. Lägg maten på gallret så att den inte ligger direkt över de tända brännarna.

 

Cirkulär värme

För tillagning av pizza eller stora biffar.

Kol
Fördela de varma briketterna i en ring längs kanterna. Maten lägger du mitt på grillgallret.


Använd indirekt grillning i stället.

Gasolgrill
Använd indirekt grillning i stället.

 

 

 

50/50-värme

Vid tillagning som kräver både grillyta och indirekt värme.

Kol
Fördela de varma briketterna på ena sidan av brikettgallret.


Använd indirekt grillning i stället.

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp brännarna på ena sidan. Bryn maten över de tända brännarna och flytta den sedan till den andra sidan och grilla klart.

 


TIP!

Har du hældt de tændte kul/briketter i to kulbakker, er det nemt at skifte mellem direkte, indirekte og 50/50. Du bruger blot en grilltang til at flytte de varme kulbakker sammen inde midt på kulristen ved den direkte grillmetode, ud i hver sin side ved den indirekte grillmetode eller sammen ude i den ene side ved grillmetoden 50/50. Og endnu nemmere er det at tænde/slukke for brænderne i din Q® eller gasgrill.